دوراهی صنعت خودرو | افزایش قیمت یا پرداخت یارانه به خودروسازان؟
نوامبر 17, 2021افزایش خودسرانه قیمت دارو در آمریکا
نوامبر 17, 2021
ناگفتههای برنامه غیرتورمی خاندوزی برای نجات اقتصاد ایران
دولت رئیسی وارث انبوهی از مسائل بود و در شرایطی به سمت قدرت سیاسی آمد که کرونا و تحریم در همزمانی با ناکارآمدی مجلس و دولت در تصویب بودجه 1400 عملا اقتصاد ایران را مستهلک کرده بود؛. اما بنا به گفته بسیاری از افراد، در مقایسه با دولتهای گذشته، تقریبا هیچ دال مرکزیای گفتمان دولت سیزدهم را نمایندگی نمیکرد و این وضعیت در اقتصاد به هم ریخته این روزهای ایران خبر خوبی نبود. امروز اما وزیر اقتصاد و سخنگوی تیم اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی نهایتا سر فصل اساسیترین برنامههای اقتصادی دولت سیزدهم را ارائه کرد تا دست کم در حوزه نظر یک همگرایی میان تیم اقتصادی دولت ایجاد شود.
خروجی دو صفحهای که از زبان وزیر اقتصاد دولت سیزدهم بیان شد امر جدیدی را نشان نمیدهد؛ اما از طرفی دولت را در مقام پاسخگویی بلندمدت قرار خواهد داد که به همین جهت اعلام عمومی برنامه مذکور اتفاق مثبتی است. به نظر مهمترین هدف این برنامه افزایش درآمد سرانه ایرانیان است و خاندوزی در ابتدای اعلام این برنامه گفته است که: « با توجه به اینکه دولت سیزدهم در یکی از پایینترین وضعیتهای درآمد سرانه مردم ایران بر سر کار آمد بنا شد از طریق دو دسته اقدامات به افزایش تولید و سهولت محیط کسب و کار کمک شود.»
بخش حقیقی: رشد اقتصادی
خاندوزی بخش اول برنامههای خود را ناظر به کاهش اصطکاک تولید دانسته که « طریق ثبت محور شدن یک سوم مجوزهای کسب و کار و همچنین تامین مالی زنجیرهای برای تولیدکنندگان مختلف و افزایش مالیات بر سوداگری همزمان با کاهش نرخ مالیات بر تولیدکنندگان است.» در واقع برای این بخش برنامه تیم اقتصادی دولت رئیسی آن است که نظام انگیزشی فعالان اقتصادی را معطوف به تولید کند و جذابیت تولید حفظ شود.
هدایت اعتبار به جای هدایت نقدینگی؟
یکی از کلماتی که از ابتدای دولت رئیسی تا کنون دچار تحول جالبی شده همین کلمه هدایت نقدینگی است که اکنون به هدایت اعتبار تغییر کرده است که به خودی خود جالب توجه است. به هر حال، در برنامه مذکور نیز عبارت هدایت اعتبار آمده که به نظر ایده اساسی آن اجرای کلان پروژههای اقتصادی است که به دنبال خود سایر بخشهای اقتصادی را فعال کند. اینکه اجرای طرح جهش مسکن ذیل چنین طرحهایی مطرح است یا خیر را نمیدانیم؛ اما همیشه مسکن به عنوان یک بخش پیشران مطرح بوده است.
در ادامه خاندوزی اشاره کرده است که: «تامین مالی این پروژهها اولا مشارکت شرکای خارجی با تکیه بر کشورهای دوست و همسایه، ثانیا تامین مالی از طریق انتشار سهام پروژه و صندوق پروژههایی که در کشور راهاندازی خواهد شد و سومین روش هدایت اعتبار و استفاده از هلدینگهای زیرمجموعه بانکها و شرکتهای بزرگ دولتی و بخش عمومی اقتصاد است.» در واقع به نظر میرسد دولت رئیسی اندکی از موضع قاطع خود در باب هدایت نقدینگی و در ادامه هدایت اعتبار عقب نشسته و اکنون آن را صرفا یکی از راههای تامین مالی بخش تولید دانسته است که البته محدودیتهای زیادی نیز دارد.
بخش اسمی: کنترل تورم
«در حوزه مهار تورم که با محوریت بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه دو دسته سیاست پولی و بودجهای به کار گرفت خواهد شد که در حوزه سیاست پولی کنترل ترازنامه بانکها به صورت ماهانه، کنترل نرخ بازار بین بانکی و تکیه بر عملیات بازار باز و مجموعه دیگری از سیاستهای مدنظر بانک مرکزی در دستور کار قرار میگیرد.» این عباراتی است که سخنگوی اقتصادی دولت سیزدهم برای کنترل تورم گفته است که نکته جالب آن توجه همزمان به کنترل رشد ترازنامهها و نیز استفاده از عملیات بازار باز است. میدانیم مساله کنترل رشد ترازنامه بانکها مربوط به چهارچوب سیاستگذاری مبتنی بر کنترل کلهای پولی است و عملیات بازار باز مبتنی بر چهارچوب هدفگذاری تورمی. طبیعتا این همزمانی برای وضعیت اکنون کشور ما مناسب است؛ زیرا اساسا عملیات بازار باز یا کنترل تورم به وسیله تورم زمانی موفق میشود که عرضه پول باثبات باشد. اما برنامه اقتصادی دولت رئیسی از چند مساله اساسی رنج میبرد.
#شرکتمدیریتصادرات #مشاورهمدیریتصادرات #مدیریتصادرات #EMC #Export_management_company #Export_management_consultant #Export_management #صادرات #واردات #تجارت #تجارتخارجی #تجارتبینالملل #بیزینس #وارداتوصادرات #import #export #import_and_export #trade #business #commerce #commercial #international #international_trade #بازرگانی #بازرگانیخارجی #بازرگانیبینالملل #گمرک #ترخیص #حملونقل #صرافی #انتقالارز