پیوند میان جمهوری اسلامی ایران و عراق با موقعیت ژئوپلیتیکی و ظرفیت های بالقوه اقتصادی هر دو کشور، مبتنی بر حسن نیت و تلاش برای افزایش همکاریهای دو جانبه و همچنین وجود اشتراکات زیاد تاریخی، فرهنگی و اجتماعی و برخورداری از بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر مرز مشترک، در طول سالهای گذشته به خصوص پس از سقوط صدام بسیار عمیق تر است.
مواضع دو کشور علیه تروریسم و گروههای تکفیری با هدفی مشترک موجب شده است .تا هر کدام در گذر از چالشهای گوناگون از جمله مشکلات اقتصادی برای دیگری یاری رسان باشند . و روابط اقتصادی خود را با یکدیگر گسترش دهند چرا که ارتقای روابط تهران_ بغداد به نفع دو کشور و منطقه است.
بر اساس آمارهای سازمان توسعه تجارت در سال ۲۰۲۰، کشور عراق از حدود ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار صادرات ایران به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، برابر با ۹ میلیارد دلار را است . و رتبه اول و سهم ۰، ۷۲ درصدی را از آن خود کرده است. در سال ۲۰۲۱ نیز، با وجود بحرانی مانند کرونا مشکلاتی را در گذرگاه های مرزی است و روابط تجاری را تحت تاثیر است، بیشترین حجم صادرات ایران همچنان به عراق است.
بنابراین، حتی در زمانی که بغداد محدودیتهای جدی را اعمال کرد . پنج گذرگاه اصلی مرزی خود را با همسایه شرقی خود در اواسط مارس ۲۰۲۰ بست . و اقلیم کردستان گاهی مرزهای خود را بست ، تجارت به طور معمول ادامه دارد و کرونا موجب نشد تا طرح توسعه مناسبات دو جانبه، شتاب خود را از دست بدهد . و اگرچه چشم انداز پسا کرونا در مبادلات تجاری میان دو کشور به میزان ۲۰ میلیارد دلار برآورد شده است . مقامات دو کشور امیدوارند که این رقم بسیار بیشتر باشد.
شرکت مدیریت صادرات
با شرکت مدیریت صادرات به سادگی میتوانید به بازارهای بین الملل ورود کنید.
شرکت مدیریت صادرات پژواک تجارت با مدیریت جناب دکتر حبیب اله مظفری با بیش از هجده سال تجربه بازارهای بین المللی میتواند شما را در صادرات راهنمایی نماید.
بر اساس آمار رسمی گمرک در سال ۲۰۲۱، صادرات ایران در طول ماههای مارس تا اکتبر از نظر ارزش دلاری ۴۰ درصد . نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت و عراق در رتبه دوم فهرست کشورهای واردکننده کالا از جمهوری اسلامی قرار گرفت. طبق این آمار، محصولات پتروشیمی اصلی ترین صادرات است و ۴۳ درصد از کل صادرات است. این مسئله در حالی مطرح است که چین بزرگترین واردکننده کالاهای ایرانی بوده و عمدتاً محصولات پتروشیمی را از ایران خریداری کرده است.
این گزارش همچنین نشان می دهد که پنج مقصد عمده صادرات کالاهای ایرانی چین به ارزش ۹.۱ میلیارد دلار، عراق به ارزش ۶.۱ میلیارد دلار .و پس از آن ترکیه، امارات متحده عربی و افغانستان هستند. عمده خریدهای عراق از همسایه خود محصولات کشاورزی، خدمات مهندسی، مصالح ساختمانی و انرژی مانند برق و گاز طبیعی بوده است . زیرا بغداد معافیت هایی از واشنگتن دریافت کرده که به آن اجازه خرید برق و گاز طبیعی از ایران را می دهد.
با این حال، صادرات ایران به عراق نیز در ۹ ماهه سال ۱۴۰۰، برابر ۶ میلیارد و ۷۸۰ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۴ درصدی را نشان میدهد . و این امیدواری وجود دارد که تا پایان سال به ۱۰ میلیارد دلار برسد. این حجم می تواند حتی به ۲۰ میلیارد طی دو یا سه سال آینده نیز برسد .که آن هم بستگی به موضوع کرونا و درآمدهای عراق دارد. (این حجم در سال ۱۳۸۵ برابر با ۸۹۰ میلیون دلار و در سال ۱۳۹۶ به مبلغ ۱۱ میلیارد رسیده است.)
ایران در اوایل سال گذشته گفت که طی پنج سال ۱۱ میلیارد دلار محصولات غذایی و کشاورزی به عراق صادرات است . و بر اساس آمار سال ۲۰۱۹، عراق حدود ۹ میلیارد دلار از ۱۲.۵ میلیارد دلار صادرات ایران را دارا است.
مشاوره مدیریت صادرات
شرکت مدیریت صادرات پژواک تجارت با مدیریت جناب دکتر حبیب اله مظفری با بیش از هجده سال تجربه بازارهای بین المللی میتواند شما را در صادرات راهنمایی نماید.
اولین قدم برای جلوگیری از ضرر های احتمالی در بازارهای بین الملل مشاوره مدیریت صادرات است که بهترین گزینه استفاده از یک Export Management Company (EMC) یا همان شرکت مدیریت صادرات (ش م ص) همانند پژواک تجارت با مدیریت جناب دکتر حبیب اله مظفری است.
در همین راستا و طب بیانات سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران، واردات جمهوری اسلامی از همسایه غربی خود عراق به ۳۱۳۶۱۲ تن به ارزش ۱۷۵.۹۹ میلیون دلار در ۲۱ مارس تا ۲۲ اوت سال گذشته رسید .که نسبت به سال قبل آن از نظر وزن و ارزش به ترتیب ۹۷۰ و ۴۳۰ درصد افزایش داشت.
بر همین اساس، صادرات به عراق به ۱۲.۰۲ میلیون تن به ارزش ۳.۱۶ میلیارد دلار رسید که نشان دهنده افزایش ۵۳ درصدی و ۳۱ درصدی نسبت به سال قبل از نظر میزان و ارزش بود. همین امر موجب شد تا این کشور عربی به دومین مقصد صادراتی ایران تبدیل شود.
گفتنی است که عمده واردات ایران از عراق کالای اساسی یا مواد غذایی هستند .که به ترتیب گندم معمولی با ۳۲۹میلیون دلار، ذرت دامی با ۱۵۹ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۰۱میلیون دلار، جو با ۵۵ میلیون دلار، روغن خام با ۴۴میلیون دلار، شکر با ۳۶ میلیون دلار و غیره قرار دارند که ۹۳ درصد وزن و ۸۰ درصد ارزش واردات از عراق به این نوع کالاها مرتبط است.
همچنین، میتوان به این موضوع اشاره کرد که یکی از مهمترین ابزار حفاظت از استمرار روابط اقتصادی میان ایران و عراق در طول سالهای گذشته، انجام سرمایه گذاری و تولیدات مشترک به عنوان یک امر تضمین کننده و رمز ماندگاری داد و ستد میان دو کشور بوده است زیرا زمانی که تاجر ایرانی با طرف عراقی به شراکت بپردازد و تولید مشترک را مد نظر قرار دهد و طعم و مزه درآمدها و استفاده های مالی را از این کار به دست آورد، علاقه مند و ترغیب خواهد شد که این ارتباط تداوم یابد .